Kværndrup Husflidsforenings fernisering

Det må siges, at der er rigtig god kemi mellem Kværndrup Husflidsforening og Galleri Svinestien! Det var der slet ingen tvivl om ved søndagens fernisering i strålende sol, som lokkede et par hundrede mennesker til Rudmevej 80 og en dejlig eftermiddagsoplevelse med motorsavskunstneren Sandi i aktion midt på pladsen, utallige smukke husflidsprodukter i topkvalitet inde i galleriet og demonstration af trædrejning inde i vognportsrummet. Denne udstilling er med hele 16 udstillere – en foreløbig rekord for galleriet. Det er også årets sidste udstilling i Galleri Svinestien.

Næsten alle udstillerne er samlet her.

Tyge Mortensen indledte med at præsentere udstillingen og galleriet for alle, der ikke før har oplevet en af ‘husets’ specielle ferniseringer. Der blev sunget, akkompagneret af Lars Emil og Søren Gustav. Karen Hedegaard Mortensen glimrede ved sit fravær, men det hele gik dog planmæssigt, eftersom hun havde sørget for, at Tyge, drengene og galleriets mange venlige praktiske grise styrede slagets gang, og de har alle prøvet det før. Der var som altid et overdådigt kaffebord, og jeg overhørte en ny besøgende sige: ”Det er lidt overvældende” – i et dybt imponeret tonefald.

Tyge fortalte desuden om den meget specielle begivenhed, der arrangeres ved galleriet fredag den 21. september kl. 17.00 på FN’s internationale fredsdag, hvor Danmarks nye skulptur – Holger Danske med fredsduen – afsløres af Faaborg Midtfyns borgmester m.fl. Det kommer der mere om på denne side, men sæt gerne kryds i kalenderen denne fredag eftermiddag.

En lille rettelse til indlægget i Midtfynsposten, hvor der stod følgende:

Marianne Salomon fra Rudme-Herringe er formand for foreningen, der næste år kan fejre sit 125-års jubilæum.

Marianne Salomon er ikke længere formand (forkvinde) for foreningen. Opgaven er nu videregivet til Tina Leonhard, også fra Rudme-Herringe.

Marianne Salomon talte om Kværndrup Husflidsforening, og hvad ordet husflid egentlig er for en finurlig størrelse – både førhen og i vor tids ofte stressfyldte hverdag.

Marianne Salomons tale kan læses herunder.

###

Tak til Galleriet for at lægge hus til. Tak til alle dem, der har givet en hånd med for at gøre denne dag mulig, og tak til jer, der er mødt op for at se udstillingen.

Kværndrup Husflid er en gammel forening, For 123 år udstillede foreningen for første gang. Dengang sagde man om husflid, at:

”Husflid svækker forlystelsessyge og dorskhed, fremavler sparsommelighed, nøjsomhed og arbejdsomhed.”

Det kan være svært at sætte ord på, hvad husflid er i dag.

Vi siger at husflid handler om

  • at lave det, man har brug for,
  • med det man har, så godt man kan.

Men det handler også om at lave noget, man glædes ved. Når man laver husflid glædes man både af processen og produktet.

OG der er noget særligt ved at skabe et produkt med egne hænder – en tilfredshed som man ikke kan købe sig til. Og aktiviteten er i sig selv fantastisk – det virker stressforebyggende at være fordybet i en proces.

Når man fletter pil, kræver pilen selv og de forskellige teknikker ens fulde opmærksomhed. Når man drejer, så nytter det ikke noget at stå at tænke på dagens oplevelser, eller hvad der skal ske i morgen, for gør man det, så siger det mærkelige lyde, og det man var ved at lave, kan nu kun bruges til brænde i brændeovnen.

Der er også en social gevinst.

Vi er en lille forening, hvor også det sociale samvær har betydning.

  • Vi hjælper hinanden,
  • Vi hygger os i pauserne,
  • Vi har altid noget at snakke om, når vi mødes
  • En ekstra gevinst er, at vinteren kommer til at føles kort eller kortere.

Når man er grebet af husflid, kommer man til at se på naturen med andre øjne. Man bliver optaget af, hvad man måske kan finde, der kan bruges til et eller andet.

De fleste er ømme over store flotte træer og synes, at det er synd at fælde dem. Vi har fx hørt beklagelser over den store flotte kastanje, der blev fældet på Bjertevej. Men når man er husflidsmenneske eller trædrejer, tænker man helt anderledes. Man ser ikke et fældet træ, men man ser på de nærmest smukke træting, der ligger lige er på vejen. Man ser kun alle de fine træting, der kan drejes ud af træet og tænker nok lidt på, om man måske kan komme til at få lidt af det.

I skoven ser man skåle, stager og anden udsmykning overalt. Naturen bliver en stor inspiration. Når man senere står på værkstedet med en klump træ, har man en forestilling om, hvad der gemmer sig af skønhed og brugbarhed i klumpen.

Men når man så kommer i gang med selve bearbejdningen, kan der vise sig forskellige overraskelser. Jette har fx drejet en lille skål, hvor det ligner, at der er en afbildning af en ballon i, og Winnie drejede engang en levende orm ud, så der kan viser sig mange overraskelser.

Nogle gange starter man med en meget tung og lovende knude – har store ambitioner i hænderne og i hovedet – man forventer at se en skønhed åbenbare sig. Resultatet kan være langt fra målet, for nogle gange bliver det ikke til andet end spåner til hønsene.

For 7 år siden var dalende medlemskab og dårlig økonomi tæt på at lukke foreningen, men langsomt har en lille flok trofaste medlemmer fået foreningen på fode igen.

Da medlemstallet var lavest, var vi nogle kvinder herfra, der begyndte at dreje i træ, og hvor Espe husflid næsten kun var mænd, blev kvinderne hurtigt i overtal i Kværndrup Husflid. Og mænd kom der også flere af.

Et af vores første weekendkurser var trædrejning kun for kvinder, men nogle mænd syntes, det var diskriminerende, og efterfølgende har alle været velkomne på vores kurser. Nu er vi lige så mange mænd som piger.

Vi har et fantastisk værksted, der tiltrækker mange forskellige – lige fra gamle damer til unge drenge. Vi har endda kunstnere iblandt os, der trækker os andre op i en helt ny liga af kreativitet.

Til sidst får den færdige skulptur en ordentlig omgang olie.

Vi har den glæde, blandt mange, at have Sandi med i flokken – det er ham, der om lidt skal lave larm med en motorsav og vise, hvad de store træstykker, som Jørgen Nordby er kommet med, gemmer på. Tak til Jørgen for det.

Det sidste nye i foreningen er, at vi for kort tid siden søgte en pulje til udviklingsmidler, og nu ejer vi 11 små elektriske motorsave, og første kursus i at lave skulpturer med motorsav bliver afviklet den første weekend i oktober. Det glæder vi os meget til.

Man skal ikke kunne noget på forhånd for at deltage i foreningens aktiviteter, det eneste, der skal til, er lyst og mod til at prøve noget nyt.

Vi holder åbent fra oktober til april – mandag formiddag fra 9-12 for dem, der kan selv, og tirsdag og torsdag fra 18-21, hvor der er underviser på.

Til disse hverdagsaktiviteter er der tilmelding via facebook-gruppen ”det drejer sig om træ”, og man betaler kun for de gange, man tilmelder sig.

Herudover afholder vi weekendkurser i trædrejning, pileflet og skulpturer med motorsav.

På vores hjemmeside og facebook-side kan man se priser og årets program. Der ligger også nogle enkelte printede programmer rundt omkring, som i kan tage billeder af.

Det sidste jeg vil sige er, om I vil være rare ikke at berøre de udstillede ting. En del af tingene er af ubehandlet træ, og de bliver aldrig smukke igen, hvis der kommer kage, fedt eller olie fra de olierede genstande på dem.

Endnu engang tak, fordi vi måtte komme, god fornøjelse med kagerne og udstillingen.

###

Jeg måtte lige slå ordet “husflid” op, så her følger lidt noter:

 

I Ordbog over det Danske Sprog (ODS) fra 1926 står følgende:

Hus-flid, en(jf. Hjemmeflid).1) (sj.) flid, der udfoldes i hjemmet. (skolen maa) gjøre ethvert Pensum saa let, beskueligt og liveligt som mueligt; men foreenes hermed ingen Huusflid, er alt spildt. Cit.1800. (VorUngdom.1918.501). Selv var hun jo for lutter Husflid ikke gaaet med paa Kirkegaarden. Gjel.M.98.2) fremstilling i hjemmet (især som industriel bibeskæftigelse) af forsk. ting ell. produkter, egl. til hjemmets brug, senere ogs. til salg. Agerbrug er Hovederhvervet. Som Huusflid drives Uldbinding. Trap.1II.389. Den danske Husflid. NCRom.(bogtitel.1871).Tilvirkning af Sirup eller Sukker af Roer eller Roesaft, der foretages som Husflid til Brug i egen Husholdning. LovNr.523/5 1873.§45. Sal.2XI.915f.   konkr., om de fremstillede ting ell. produkter. en fattig Kone spandt . . det Garn, som Madamen siden viste frem som sin Huusflid. HCAnd.III. 182. overf.: (sangen) er bare Husflid – hjemmegjort Arbejde. Hostr.US.II.6. Har Niels.TT.I.67.  hertil talrige ssgr. (først alm. fra ca. 1870) som Husflids-arbejde, -forening, -genstand (FO Andersen. Ensomme Fyre. (1888).158), -kursus, -selskab, -udstilling ofl. (jf. Feilb.).

I den helt nye Den Danske Ordbog fra 2018 står der:

Husflidsarbejde

1.

fremstilling i hjemmet af nytte- eller pyntegenstande, fx forskellige former for håndarbejde eller træskærerarbejde

SYNONYMER husflid   hobbyarbejde

GRAMMATIK uden pluralis

På messen deltager omkring 40 stande, hvor man vil kunne se og finde inspiration til mange typer husflidsarbejdeFlensbA2013

 

1.a

hjemmelavet pynte- eller nyttegenstand

SYNONYMER hobbyarbejde   DIY

Værd at købe med hjem er rom, cigarer og husflidsarbejder, der sælges på gaden i HavannaPol1999

Gyldendals leksikon Den Store Danske fortæller udførligt om husflidens historie: http://denstoredanske.dk/Erhverv,_karriere_og_ledelse/H%C3%A5ndv%C3%A6rk/H%C3%A5ndv%C3%A6rk_generelt/husflid

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.