På skjold bar jeg løverne stærke

Hvordan blev skjoldet til statuen af Holger Danske med fredsduen skabt? Det forklares her som første afsnit af en kort illustreret føljeton om den nye statues skabelsesproces.

I juli måned skabte to cubanske kunstnere Ruben og Arcadio Galleri Svinestiens nye statue af Holger Danske, efter de havde set og nærstuderet den kendte slumrende Holger Danske -statue i Kronborgs kassemater.

I vikingetiden var de første ridderskjolde flikket sammen af solidt træ, senere blev de forstærkede med metalstrimler for til sidst at blive fremstillet hovedsageligt af metal, men denne skulptur skulle bruge et tungt skjold af beton i cirkelform. Hvordan gør man det? 

Man tager følgende:

1 stk. cirkelrundt bord dækket af plast

Friskblandet cement

1 stk. akse i et mindre metalrør monteret i bordets midtpunkt

1 stk. drejelig metalpasser med påsat form- og rilleskabelon

Det ser da såre enkelt ud at ‘dreje’ sådan et skjold, og det er det også, men der ligger mange tanker og omhyggelig planlægning bag resultatet.

Her holder Ruben skarpt øje med, hvor meget cementen er tørret. Han  venter på det helt rigtige øjeblik, hvor konsistensen er sådan, at han kan trimme yderkanten, så den bliver pæn og afrundet.Efter grundformen er trimmet og helt tør, er næste trin dekorationen med “løverne stærke i hjerternes milde hegn.”Dertil skulle der først tegnes en skabelon til henholdsvis løver og hjerter.  Rubens tegnede løve, som ses herover, er som i Danmarks rigsvåben. Heraldisk står løvefiguren i posituren  passant, dvs. set i profil gående mod venstre side med fremadrettet hoved og højre forpote løftet. Halen er også løftet.

Ruben pusler med alle de små detaljer. 

Selve skjoldet er klart lysere end løvernes rene cementfarve. Det er gjort helt bevidst ved at blande lidt fiberbeton i cementen, så dekorationen fremhæves.   Skjoldets store midterspids blev gjort færdig, så den ser ud til at være nittet på metal mod metal. 

Her mangler kun hjerterne som det sidste.

Skjoldet på den færdige statue, som den står nu. 

Næste afsnit blive om sværdet og fredsduen.

Foto: Tyge Mortensen og Marianne Ajana

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.