Elisabeth Damkiærs fernisering og glade overraskelse

Søndag den 10. juli , 2016, startede med regnvejr, men hele eftermiddagen holdt regnen – som på bestilling – pause, så borde og stole, der for en sikkerheds skyld var blevet stillet ind i det gamle kostaldsrum, igen kunne sættes ud på pladsen foran galleriet, hvor rigtig mange mennesker ankom ved 2-tiden – både lokale og mange nye gæster langvejs fra.

Det blev endnu en dejlig ferniseringsdag med den ’traditionelle’ indledning på gårdspladsen foran galleriet med sang, musik og Tyge Mortensens velkomst og introduktion af Galleri Svinestien, stedets historie og ikke mindst om Elisabeth Damkiærs tætte slægtsforbindelse til egnen og dens historie.

Fyens Stiftstidende havde i forbindelse med artiklen ”Minder er fra Rudme” om den kommende udstilling været så flinke at vise fotografiet herunder fra Elisabeths mors gamle fotoalbum, som viser flere personer foran Rudme Brugsforening i 1940’erne.

Til dette avisbillede havde Bodil Depusior skrevet denne kommentar:”Mange tak for dette fine billede, hvor jeg kan se min morfar Theodor Christensen, hans datter Sisse (min mor) og min far Herman Larsen som i dag er 94 år og bor i Kværndrup
Vh Bodil Aksglæde Depusior ”

Da Elisabeth Damkiær talte til de mange gæster før udstillingens åbning, spurgte hun med spænding i stemmen, om Bodil Aksglæde Depusior eller nogen fra hendes familie var til stede? En dame svarede, at det var hun ikke, men at hun kendte hende, fordi de havde gået i parallelklasse sammen.  Et ganske kort øjeblik senere ankom Bodil imidlertid sammen med sin far Herman Larsen fra Kværndrup – som kaldet.  Alle de tilstedeværende fik nu den glæde at overvære et rørende varmt og kærligt møde mellem de to og Elisabeth Damkiær samt hendes nu 91-årige mor Bente Damkiær, datter af Johannes Simonsen, som var mejeribestyrer på Rudme Mejeri i årene 1926-54. Det var som et eventyr – at et fotografi fra Bente Damkiærs gamle fotoalbum, som blev gengivet i avisen, førte til et møde mellem to gamle Rudmeslægter.

 

Man kan p.t. se kopier af andre Rudmebilleder fra samme familiealbum som en historisk sideudstilling i Galleri Svinestien.

Efter alle gæsterne havde set udstillingen med Elisabeth Damkiærs smukke abstrakte malerier med de poetiske forklarende skilte og den historiske udstilling samt nydt godt af vin, øl og sodavand (med tak til Elisabeth) samt det overdådige kagebord i vognporten, mens svalerne fløj lystigt frem og tilbage for at fodre de sultne unger oppe under loftsbjælkerne, afsluttede Bjarne Gjesing dagen med at fortælle spændende anekdoter fra det gamle Rudme Mejeri.  I dag bor Bjarne Gjesing pudsigt nok selv i mejeribestyrerens daværende bolig lige ved siden af den bygning, der førhen var Rudme Mejeri.  Mange af anekdoterne findes desuden i Rudmebogen, skrevet af Bjarne Gjesing, som blev udgivet i 2008 i anledning af Rudme Friskoles 150 års jubilæum.

Alt i alt blev det en fernisering, som vil blive husket med glæde i Rudme og Galleri Svinestien, hvilket må siges at være helt i tråd med en udstilling, der har titlen: LIVSGLÆDEN med rødder i Rudme.

Der kan købes både postkort og en plakat i A3 format af Elisabeth Damkiærs plakat til udstillingen. Overskuddet går til statuen af Kristen Kold. Se mere på www.rudmekompagniet.dk

Bemærk ny omtale i Midtfynsposten på side 28 og i Fyens Stiftstidende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.