Cubansk kunst

Som optakt til udstillingen i oktober af ’Rudmes egne’ to cubanske kunstnere, Arcadio og Ruben, er det værd at kaste et blik på, hvad cubansk kunst egentlig er.

Cubansk kunst er en højst usædvanlig blanding af afrikanske, syd- og nordamerikanske samt europæiske kulturelementer. På mange måder ligner Cuba andre latinamerikanske lande, men tre faktorer gør, at Cuba reelt er noget helt specielt blandt alle de tidligere kolonilande i Amerika.  For det første fortsatte spanierne med at emigrere til Cuba til midt i det 20. århundrede. For det andet var hele den indfødte befolkning udryddet allerede i det 17. århundrede. For det tredje er Cuba hjemsted for de mest forskelligartede og blandede kulturtraditioner blandt den afrikanske diaspora i Nord- og Sydamerika.

En hurtig søgning efter ”Cuban art” via Google Billeder giver et klart indtryk af den cubanske kunsts stærke forskellighed, farveglæde og fantasi.

Af Eduardo Abela, som var en kendt Vanguardia-kunstner.

Af Ciro Quintana

Cubansk kunst har en lang kunsttradition helt tilbage fra den spanske kolonitid, men fra sidst i 1920’erne begyndte den særlige cubanske kunststil at tage form, først via Vanguardia-kunstnerne, hvoraf mange havde boet i Paris og ladet sig inspirere af modernisme, primitivisme, kubisme, surrealisme osv. Alt dette blev med tiden til den særlige afro-cubanske kunst, som også i høj grad er præget af den afro-cubanske religiøsitet, der er en syntese af spaniernes påtvungne katolicisme og flere afrikanske religioner fra slavetiden.

Wilfredo Lam var meget inspireret af Picasso. Dette billede er fra 1943.

Af Carlos Luna. Bemærk hanen, som ofte ses i cubansk kunst og religion.

Humoren er også vigtig, som i dette gamle billede af Victor Patricio Landaluze.

Vi forbinder nok Castros Cuba med undertrykkelse og begrænsninger på mange måder, men det er interessant, at kunstnerne faktisk i samme periode har været en privilegeret gruppe, eftersom de cubanske kunstnere primært var henvist til at sælge deres kunst til udlandet. Det betød, at de hjembragte hårdt tiltrængt udenlandsk valuta til landet, og derfor fik de lov til at rejse ud og udstille deres kunst i andre lande.

Cubansk street art er et særligt kapitel – her med det ikoniske billede af Che Guevara.

De klassiske biler genkender vi fra Arcadios og Rubens malerier.

Moderne cubansk street art med Van Gogh ved rattet og Edward Munchs Skriget som skrækslagen passager, mens Pjerrot hænger på.

Street art af gudinden Yemoja eller Yemaya, som ifølge den cubanske religion santeria er alle tings moder og gudinde for frugtbarhed, velstand og kærlighed samt den, der ejer alle have og oceaner. De færreste ved det, men vi kender hende allerede ganske udmærket fra logoet for Starbucks Coffee.

Her følger et par eksempler på kendte nutidskunstnere:

Maykel Herrera

Roberto Fabelo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.