Fantastisk fernisering for Sys Hindsbo

Søndag den 4. august var en stor ferniseringsdag i galleriets historie – en dag der vil blive husket. Det lille galleri slog dørene op for rigtig mange mennesker fra nær og fjern til en fantastisk udstilling af én af Rudmes og Danmarks mest kendte kunstnere – nemlig vores Sys Hindsbo. 

Som Sys selv siger: ”Førhen var reglen, at jeg boede et sted og udstillede helt andre steder. Det var to adskilte dele af mit liv, men nu er jeg fyldt 75 år, så det kan næppe gøre den store forskel længere.” Det er vi glade for her i Rudme, hvor også en af Sys Hindsbos marmorridsninger nu kan ses på Rudme Friskoles facade.

Memory Lane

Først bød Tyge Mortensen alle om at komme ind i det nye store festlokale, som blev fyldt til bristepunktet, så nogle få endte med at måtte lytte ved døren. Nu holdt Suzanne Ludvigsen, som er kunsthistoriker og i mange år var frue på Fjellebro Gods, tale om Sys Hindsbo og i dialog med hende. De to veninder sad ved siden af hinanden, og det blev til en lang, men særdeles munter tale eller samtale, som skildrede mere end 40 år tilbage i tiden, hvor de først lærte hinanden at kende. Der blev afsløret mange pudsige detaljer og oplevelser fra Sys Hindsbos liv og også om Rudmeområdets mange andre kunstnere. Historien hjalp også med at sætte mangt og meget ind i en større sammenhæng for mange senere tilflyttere til området.

Sys Hindsbo og Suzanne Ludvigsen

To nye filmstjerner

Karen og Tyges yngste søn Anders sad på gulvet foran dem og optog det meste af talen på en håndholdt mobiltelefon – derfor er billederne en anelse urolige, men resultatet er alligevel godt, og lyden er fin. Der er to film på henholdsvis ca. 11 og 28 minutter.

TALK mellem Sys Hindsbo og Suzanne Ludvigsen på YouTube

Udstillingen!

Udstillingen er en oplevelse! Der er intet andet ord for den.

Sys Hindsbo har mest udstillet i store, højloftede lokaler, hvor hendes værker umiddelbart passer ind i proportionerne, men her er der så mange af hendes store værker samlet i et ganske lille lokale, og det giver et helt andet umiddelbart og stærkt sanseligt indtryk. Det er som at træde ind i en fortælling, ind i en serie af mærkeligt genkendelige drømmeoplevelser fra kunstnerens hjerne.  Det skal simpelthen opleves for virkelig at forstå, hvad jeg taler om.

Symbolsk bagage oven på kasse til katastrofemateriel

Som alle andre mennesker må jeg forholde mig til tingene ud fra mine personlige erfaringer og oplevelser – min egen bagage, om man vil. Jeg har altid været overbevist om, at underbevidstheden er en fantastisk hjælper, en rigtig god og trofast ven, og det opleves efter min mening mest direkte, når man drømmer om natten. Næste morgen er det sjældent, jeg husker, hvad jeg egentlig drømte om, men det sker jævnligt, at jeg vågner kortvarigt lige efter en drøm, hvor jeg når at tænke, at den drøm da i høj grad lignede flere andre, jeg tidligere har haft. At drømmen var en slags fortsættelse i en drømmeserie i min underbevidstheds føljeton, som jeg kan nikke genkendende til. Jeg får præcis den samme følelse, når jeg nu går rundt mellem Sys Hindsbos værker inde i Galleri Svinestien. En både mærkelig og velkendt fornemmelse.

Alt kan siges, men det er ikke alt, der kan siges med ord.

Bemærk, at jeg tidligere har analyseret de tre store værker på den side af udstillingsrummet, der vender ud mod gårdspladsen, da de i foråret blev udstillet på kunstmuseet SAK i Svendborg – i artiklen: Sys Hindsbo og Jeanie Jensen i Rudmerummet, SAK.

Kategorierne

Som jeg nævnte ved ferniseringen, kan man nu nemt finde alle bloggens artikler om Sys Hindsbo (og andre relevante emner) ved at klikke på hendes navn i rullemenuen under Kategorier => Vælg kategori. Voila, så ser man en liste med alt om Sys Hindsbo.

På en stor skærm ses felterne Kategorier og Søg i skærmens højre side, mens den på en lille telefon- eller tabletskærm findes nederst på bloggens forside.

Kuriosa
Kagebordet
Karen pusler om kagebordet

Sidst, men ikke mindst skal også nævnes det meget store frivillige forarbejde, der ligger i at stable sådan en fernisering på benene. Derfor TAK for musikken spillet af: Irmelin og Anders på cello, Lars Emil på klaver og Hans Leonhard på trompet. TAK til de mange brød- og kagebagerne såvel som hjemmelavet rygeost fra følgende: Charlotte Bonde-Hansen, Lotte Nygaard, Kamille Nygaard, Jørgen Havelund, Hanne Skyum, Mette Holde, Karen Birch, Havefestivalen, Tyge Mortensen, Tove Marie Mortensen og Karen Mortensen. Og alle de praktiske hjælpere: Bjarne og Inge – vinduesvask, Mette Holde og Karen Bennike – opstilling/ service, Marianne Ajana – PR/foto, Tove Marie – plakat, Lotte, Karsten Karen og Tyge – ophængning/opstilling. Og ikke at forglemme senere opvask af Tove Marie, Lotte, Karsten og Susanne.

Karen Bennike gør vinen klar.
Ingen fernisering uden årstidens blomster

————————

Hermed link til artikler og film om Sys Hindsbo:

http://kunstonline.dk/profil/sys_hindsbo.php

https://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/sys-hindsbo-forholdet-til-min-far-har-paavirket-min-kunst

https://www.berlingske.dk/navne/billeder-af-magt-og-afmagt

https://www.fyens.dk/kultur/Den-gule-hyaene-og-lammet/artikel/760130

https://clausenskunsthandel.dk/kunstnere/sys-hindsbo

https://www.bispebjerghospital.dk/om-hospitalet/oplev/oplev-kunsten/Sider/Den-angste-hund—Sys-Hindsbo.aspx

https://colnect.com/fy/stamps/stamp/129846-Sys_Hindsbo-Paintings-Denemark

https://www.ny-carlsbergfondet.dk/da/hund-med-hare-0

http://www.kunstforening.dk/downloadfiler/filer/dlfil_1446191966.pdf

https://www.fyens.dk/Kronik/Dronning-uden-krone/artikel/760656

Se 30 minutters program med Sys Hindsbo på TV2:

https://www.tv2fyn.dk/10-kunstnere/10-kunstnere-sys-hindsbo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.