Fredsduen frem for sværdet

Holger Danske med fredsduen

Der er en vigtig og iøjnefaldende forskel på den nye statue af Holger Danske, som nu står ved Galleri Svinestien i Rudme, og den gamle statue i kasematterne uden Kronborg Slot.

Kronborgs Holger Danske sover med armene tungt hvilende på sværdet, hvorimod Rudmes Holger Danske helt klart er vågnet op til dåd, men ikke som ofte forventet med et krigerisk løftet sværd. Nej, hans blik er venligt, og han lægger roligt det lange sværd fra sig på jorden med venstre hånd og løfter samtidig fredsduen i højre hånd, hvor den med spredte vinger er parat til den lette kastebevægelse opad, der får duen til at flyve ud i verden med sit budskab: FRED!

Duen

Den hvide due er som bekendt et internationalt fredssymbol, som bl.a. FN bruger i forbindelse med den internationale fredsdag den 21. september – dagen hvor Holger Danske med fredsduen blev officielt afsløret.

Mens selve statuen er af beton, er fredsduen og sværdet af skinnende rustfrit stål, som forbliver blankt og smukt. Materialekontrasten fremhæver kunstværkets budskab, som er, at vi mennesker skal tænke os om, så krig og ufred undgås, ved at vi lægger ’sværdet’ og dermed våbnene fra os, og i stedet gør alt for at værne om og hylde freden, symboliseret i den hvide fredsdue.

Nærbillede af duen

Som situationen ser ud i dag, trækker mørke skyer truende op på himlen over verdensfreden. Flere krige raser, og de kommer tættere på os alle, eftersom verden er blevet så meget mindre, bl.a. fordi vi kommunikerer med lynets hast og fysisk kan rejse rundt om jorden på få timer. En ting er sikkert – skal det nogensinde lykkes at skabe en fredelig verden, så må alle gode kræfter hjælpes ad med at skabe og styrke freden og bremse de kræfter, der vil krigen og ufreden. Som et kendt citat udtrykker det:

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

– John Stuart Mill og mange andre

Derfor er Holger Danske med fredsduen vågnet op til dåd i en lille midtfynsk landsby for at vise, at vi også vil freden her i Danmark.

Sværdet som lægges til side

Til trods for at så meget vækker til bekymring i verden lige nu, er der heldigvis også tegn på, at der er gode kræfter, som nu er ved at vågne op til dåd rundt om i verden. Holger Danske med fredsduen kan ses som et symbol på bevægelsen imod de voldelige og for menneskeheden selvdestruktive metoder. Vold avler kun mere vold, og derfor er det vigtigt, at den onde spiral standses.

Arcadio samler duens mange dele
Gang i svejsningen
Arcadio med det drabelige sværd
Ruben og Arcadio med Tyge Mortensen, da statuen var færdig
Som Holger Danske med fredsduen nu kan ses ved Galleri Svinestien

Foto: Tyge Mortensen og Marianne Ajana

En tanke om “Fredsduen frem for sværdet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.