YOUNG AND UNAFRAID…? GOOD FOR YOU. NOW STOP KILLING PEOPLE

NYT opdateringslink nederst!

Jeg håber og tror, at Newsweek og denne artikels ukendte forfatter tilgiver mig, at jeg har oversat teksten fra 11. marts 2020 og bringer den her.

Situationen over hele verden er lige nu sådan, at vi alle må hjælpe på de måder, vi kan. Det her er mit lille bidrag som oversætter, og uanset at vi i Danmark er mange, der er rigtig gode til engelsk, er der altså budskaber, der trænger dybere ind, når vi læser dem på modersmålet.  Også for unge læsere!

Den ironiske overskrift lader jeg stå på engelsk i første omgang:

—————————-

YOUNG AND UNAFRAID OF THE CORONAVIRUS PANDEMIC? GOOD FOR YOU. NOW STOP KILLING PEOPLE

EN LÆGE I VESTEUROPA

Jeg er læge på et stort hospital i Vesteuropa. At iagttage jer amerikanere (og jer briter) i disse dage, hvor I stadig er på et tidligt stadie i coronaviruspandemien, er som at se en velkendt gyserfilm, hvor hovedpersonerne – endnu engang – parvist beslutter, at de skal tage en tur ned igennem en buldermørk kælder.

 Virkelighedens version af denne adfærd er at foregive, at det her bare er en ganske almindelig influenza, fortsætte ufortrødent med ferieplanerne, og hver dag pendle ind på kontoret. Det var lige præcis det, vi gjorde i Italien. Vi var så bedøvende ligeglade, at selv da der begyndte at komme tilfælde med symptomer på coronavirus, så afskrev vi det som blot endnu en grim influenza. Vi holdt gang i økonomien, gjorde nar ad Kina og opmuntrede turisterne til at blive ved med at rejse. Og de fleste af os sagde til os selv: Det her er ikke så slemt. Vi er unge, vi er raske, vi kan sagtens klare det, om vi så skulle gå hen og få det.

Spol nu hurtigt 2 måneder frem, og vi er bogstavelig talt ved at drukne. Ud fra et statistisk synspunkt – ved at dømme ud fra kurven i Kina – er vi end ikke nået op på højdepunktet endnu, men vores dødelighedsprocent er på over 6 procent, hvilket er dobbelt så meget som det kendte globale gennemsnit.

Se bort fra statistikken. Sådan her ser det ud i praksis. De fleste af mine barndomsvenner er nu læger, som arbejder i Norditalien. I Milano, i Bergamo, i Padua, hvor de i denne tid er tvunget til at skulle vælge mellem at intubere en 40-årig med to børn, en 40-årig, der er sund og rask uden ledsagesygdomme, og en 60-årig med højt blodtryk, fordi de ikke har nok senge. Samtidig er der yderligere 15 andre ventende patienter ude på gangen, som allerede nu har åndedrætsbesvær og brug for ilt.

Hæren forsøger at flyve nogle af dem til andre regioner med helikoptere, men det er slet ikke nok: Tilstrømningen er alt for stor, da alt for mange mennesker bliver syge samtidigt.

Vi venter stadig på, at epidemien topper i Europa: Sandsynligvis sker det først i april i Italien, i midten af april i Tyskland og Schweiz, nogenlunde på det tidspunkt i Storbritannien. I USA er infektionen kun lige begyndt.

Men indtil vi har passeret toppen, er den eneste løsning at indføre sociale restriktioner.

Og tøver din regering, så er disse restriktioner helt op til dig selv. Bliv hvor du er. Rejs ikke. Aflys den der familiesammenkomst, forfremmelsesfesten og den store aften i byen. Det er møghamrende surt, men det her er usædvanlige tider. Løb ingen risiko. Gå ingen steder, hvor der er mere end 20 personer i samme lokale. Det er ikke sikkert, og det er det absolut ikke værd.

—————————-

Her slutter den ukendte læges meget indtrængende artikel. Alle må meget gerne videresende eller linke til den.

Hver dag ved middagstid viser de karantæneramte italienere fra deres vinduer og altaner med sang og applaus, hvor højt de værdsætter de utrættelige læger, som kæmper på deres vegne.

https://www.wantedinrome.com/news/italy-honours-its-doctors-with-midday-applause.html

————————

Jeg læste den oversatte artikel for et par dage siden, men både indholdet og ikke mindst overskriften blev ved med at rumstere inde i hovedet. Oversat til dansk:

UNG OG IKKE SPOR BANGE FOR CORONAVIRUSPANDEMIEN? GODT FOR DIG. STOP NU MED AT SLÅ (ANDRE) MENNESKER IHJEL

Det rammer lige ned i den aktuelle problematik. Dag for dag fortæller lægevidenskaben og politikerne os, hvad de gradvist finder ud af om denne ”novel coronavirus” – hvor ordet ”novel” betyder, at den er helt ny og en helt ukendt type.

  1. En af de første konkrete oplysninger var, at COVID-19 – heldigvis – ikke ser ud til at ramme børn og unge. Det er rigtig godt, og naturligvis fortæller alle lige netop det til børnene, så deres angst dæmpes. Det er udmærket, men alle har som bekendt også engang været børn og unge og dermed mere eller mindre uvidende. Mon ikke mange kan huske, hvordan vi som børn ofte reagerede ved at ignorere noget, når vi først forstod, at det ikke lige vedrørte os?  
  2. Den næste oplyste statistik er, at den rammer flere mænd end kvinder – ca. i forholdet 2:1.
  3. Tredje nye oplysning er, at der er ikke-smittede, som er smittebærere. Altså en stor del, som aldrig måles i statistikken. Et for altid ukendt mørketal.

Her er det, vi skal stoppe op og tænke logisk. Nogle grupper (alder og køn) er klart mere modtagelige for smitte end andre, men selvfølgelig er det IKKE KUN DEM, der udsættes for smitten. Det gør stort set alle – både børn og voksne!

Kort sagt – vi kan ALLE være smittebærere uden at være ‘syge‘!

En anden pointe i lægens artikel er, at italienerne ”gjorde nar ad Kina” – hvad der desværre nok ikke er helt usædvanligt i Europa.

I øjeblikket får vi at vide her i landet, at en maske ikke kan forebygge coronavirus. Det er meget muligt, men måske kan den forhindre en uafvidende smittebærer – barn eller voksen – i at smitte andre?

Personligt stemmer jeg for, at vi for en gangs skyld med glæde tager ved lære af asiaterne og begynder at gå med maske allesammen, indtil pandemien er vel overstået.

Hvor svært kan det være? Situationen er alt for alvorlig!

OPDATERINGER:

Jane Goodalls budskab:

https://edition.cnn.com/videos/us/2020/03/19/coronavirus-jane-goodall-acfc-full-episode-vpx.cnn

NYT om nytten af masker mod spredning af coronavirussen:

https://edition.cnn.com/2020/04/01/asia/coronavirus-mask-messaging-intl-hnk/index.html

Endnu et argument for brug af masker eller mundbind:

https://www.bt.dk/udland/corona-succes-i-sydkorea-forstaar-ikke-dansk-tiltag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.