Alsang og andagt ved 5. maj-stenen på Rudme Friskole

Den 4. maj kl 20.30 fejres 75 året for Danmarks befrielse med et alsangsstævne og en andagt ved 5. maj-stenen på Rudme friskole. Bag arrangementet står Galleri Svinestien og Herringe kirke i fællesskab. Det er gratis at deltage, og der vil blive serveret kaffe og kage samt udleveret et sangblad med sange fra krigens tid.

Alsangsstævnerne var store fællessangsarrangementer, som opstod allerede i 1940 lige efter den danske besættelse, men tog fart igen efter befrielsen, og de har igen fået en opblomstring under coronaepidemien. Højskoleforstander Tyge Mortensen vil stå for alsangen akkompagneret af kirkesanger Kirstine Simon-Gaarde og Peter Eget på harmonika. Arrangementet afsluttes med en andagt og en lyssætning ved den nye sognepræst i Herringe kirke, Eva Lykke Jensen.

Som indledning vil Bjarne Gjesing fortælle om sangene, og Jørgen Havelund vil fortælle anekdoter fra krigens tid i Rudme og løfte sløret for, hvorfor der findes to 5. maj-sten i Herringe-Rudme hhv. en sten ved Herringe Kirke og en sten ved Rudme Friskole. Og hvorfor man havde valgt den mystiske formulering på stenen ved Friskolen: Sværdtid er endt, det er plovtid paany, vennetid, frændetid, grotid og gry. En formulering der stammer fra genforeningstiden i 1920, men som ingen andre steder i Danmark er sat på en sten efter anden verdenskrig. Der skete ting og sager i det lille Herringe-Rudme sogn under og efter anden verdenskrig, som vi vil løfte sløret for den 4. maj kl. 20.30

Kontaktpersoner

Tyge Mortensen, t: 60915845

Eva Lykke Jensen, t: 24979143


Hvad er alsang?

Først fra Ordbog over det danske sprog:

Alsang, en. (fra sv. allsång; jf. -gang S)
offentligt møde ell. stævne hvis hovedindhold var fællessang, arrangeret som en tilkendegivelse af nationalt sammenhold under den tyske besættelse 1940-45. Aviserne indeholdt i disse dage en artikel om den svenske: allsang. Ordet fik passere i den første overraskning, men allerede i dag (24/5 1938) (foreslås de unordiske ord) fællessang, eller korsang. SvClaus.NM.II.121. Adskillige Københavnere har nok hørt Ordet Alsang, men det er vist de færreste, der .. forstaar, hvad det .. er for noget. Pol.11/8 1940.13.sp.4. Alsangen erobrede i Aftes København. NatTid.15/8 1940.5.sp.2. *Danmark er mere end Alsang | og lurmærket Romantik. PoulSørensen.April i Danmark.(1942).[8]. Alsang og Algang og Dannebrog i Knaphullet. Illeg.presse.307(år 1943).i ssgr.fx.:Alsangs-aften(80.000 Mennesker til Københavns første Alsangsaften (aug. 1940)PolHvhvhv.1941.33),-stævne(et Folkesangstævne (Alsangstævne). AvisAarb.1940.69.JørgenNash.G.121).

Den store danske:

https://denstoredanske.lex.dk/alsang

Danmarkshistorien.dk

https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/alsang/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.