10 festlige år med kunst, kultur, musik, landsbyliv og dybsindige tanker

Oplæsning af haikudigte

Galleri Svinestiens 10-års jubilæum er en præstation og en milepæl, der nok er værd at fejre. Det blev da også gjort med manér her den 10. oktober 2021. Selve udstillingen var med De Desperate, og Søren Ingeman Petersen præsenterede sit seksuelt pirrende peepshow i Kornkammeret.

I den store sal er 10 års plakathøst udstillet, som Jakob Bonde-Hansen har genoptrykt.

Plakatudstillingen – i komprimeret form

Desværre måtte undertegnede, som ellers har været med til praktisk talt hver eneste fernisering helt fra galleriets åbning i år 2011, melde afbud netop den dag på grund af tre familiefødselsdage, som uden varsel var blevet kombineret.  

Da jeg ikke selv var til stede, er følgende et sammenklip af tekster, jeg har fået fra henholdsvis, Tyge, Karen og Mette. Tyge og Karen har taget en del af billederne, og jeg har leget lidt med flere.  

Karen Hedegaard Mortensens ord:

Ja, Mette Holde, Helene Mondrup, Marie Nevers og jeg havde alle lavet haikudigte, som vi læste op til udstillingen i rummet. Sad i hvert vores hjørne og læste et vers op på skift.

Der var efterårssuppe og flere variationer af varme drageblodssupper: hyldebærsuppe, blåsuppe med et hav af traditionelt tilbehør – lige fra tvebakker til kammerjunkere til risenklatter. Godt med varm suppe, da oktober er en råkold måned at holde fernisering i. Det nye kursuslokale, der er undervejs, blev indviet på dagen. De desperate gjorde en kæmpe indsats med kost og spand og rengøring samt blomster og aftørring af det corona-hengemte service. Uden dem havde det været svært at overskue.

De hårde og grinagtige udstillingsforberedelser – som andre ellers aldrig ser.
Velfortjent frokostpause midt i forberedelserne

Søren I. Petersen pirrede alle folks blufærdighed og nysgerrighed med sin meget gennemførte peekshow-installation. 

Sørens uartige lysreklame – her med et ekstra halloween-twist.
Sørens korttidsholdbare skulptur af en submarine med peep-periskop – hermed foreviget i digitaliseret form

Karsten havde åbent i antikvitetsbutikken, og folk fik snakket og hygget med hinanden, selv om kulden og tidspunktet gjorde, at det hele ikke trak så længe ud som på lune sommerdage.  Der deltog omkring 70 personer i løbet af dagen.

Lars Emil bag klaveret

Lars Emil spillede smukt til sangene, bl.a. Septembers himmel er så blå og Vårvisen af Sebastian, da vi uheldigvis havde fået lagt arrangement samtidig med at han optrådte i Foderstoffen. Galleriet var pyntet med morgenfruer, kornblomster, hortensia og grene med efterårets mange røde bær i mælkejungerne uden for indgangene. Mette arbejdede så længe og hårdt i kulden, at hun blev kold og syg i flere dage efter (hun havde plukket blomster og skåret gerne og kom mange timer før og hjalp til).  Fotos er fra den hyggelige ophængningssession med rengøring først og ost og rødvin efter, som var sponsoreret af Jette, da hun ikke kunne være med på selve dagen. Søren Pedersen leverede vinen! 

Udstillede tegninger i Vognporten
To af Karens smukke illustrationer i hendes store netop udkomne bog: Sov på min arm. Den store bog om samsovning i praksis

Tyge Mortensens ord:

The Desperates holdt oplæsning af personlige haikudigte i galleriet under en 15 minutters tavshedsseance.

Karen havde som noget nyt købt en brunsviger hos bageren.

Jakob Bonde-Hansen blev takket for at have lavet plakater siden 2013, og 

Marianne Ajana blev takket for sit kæmpe arbejde med at dokumentere alt omkring galleriet og formidlingen.

Karen og Tyge fik stående applaus for det hele.

Mette Holde holder tale i den store sal.

Mette Holdes tale:

Hjertelig velkommen til fernisering her på Galleri Svinestien.

De Desperate er Karen Mortensen, Helene Mondrup, Marie Nevers, Jette Rubæk og mig selv – Mette Holde. Vi er oprindelig den gamle børnebilledskoles bestyrelse fra slut 00érne. Vi arrangerede udflugter til vores dejlige museer her på Fyn og ansatte kompetente undervisere, så børnene fik de bedste muligheder for at udfolde sig kreativt. Nogle af os var selv billedkunstlærere, og vi hungrede efter lærdom og idéer, og derfor fik vi arrangeret et kursus af billedskolelærere for og i bestyrelsen, og ja, det er vel ca. 12-13 år siden. I hvert fald har vi fået lov til at udstille her i Galleri Svinestien lige fra starten! Og tusind tak for det, Tyge og Karen!

Vi har også været af sted på studieture flere gange, bl.a. til Sys Hindsbos dejlige hus i Olevano i Italien. Op til denne udstilling har der været corona, men vi kom alligevel af sted til Langeland, hvor Marie Nevers mor – væveren Jette Nevers – har en stor skøn gård. Her fik vi en spændende rundvisning på hendes helt fantastiske og superæstetiske værksted og bolig, som er lavet af genbrugsmaterialer, og alt var hjemmelavet. Og så lå det 500 m fra vandet! I disse pragtfulde omgivelser blev de første skitser til.

Ud over at vi er sultne på kunst, er De Desperate et sted, hvor der bliver snakket kvindepolitik og køn, senest om overgangsalderen, der sætter sine spor med angst, svedeture, hormoner, der farer rundt, hjertebanken, nerveforstyrrelser og inkontinens bliver vel det næste.

Marie vil her præsentere Tema og Teknik.

Apropos køn eller ikke køn eller intetkøn eller altid køn – så har vi fået et nyt medlem, høn sidder der – Sørine! Søren Pippi Petersen. Det kan jo være ret ensomt at arbejde alene, og vi ved jo alle sammen hvad fællesskaber kan. Så velkommen hos De Desperate Sørine, og hermed er ordet givet til dig!

Helene Mondrups ord:

Vi læste haikudigtene højt i galleriet, imens folk så på udstillingen. Vores digte var bl.a. om emner som: taknemmelighed, overgangsalder og hyldebær. De første 10 minutter måtte man ikke tale, kun se og lytte.

Haiku af Helene Mondrup

Oplæste haikudigte:

Temaer: Overgangsalder, taknemmelighed og hyldebær

Karens haikudigt

Sødmefyldt og rødt

En hel sommers sol og saft

Runde formers kraft


Stilke tørrer ind

Modne æbler giver slip

Falder i vådt græs


Lukker øjnene

Ser, at ingen, ser dig mer’

Kvinde, se dig selv


Smukt sansende

Kan du befri din vogter

Dansende i dug 


Helenes haikudigt

I skumringstimen

opdager jeg en himmel

taknemmelighed


Sensommerhymne

Hyldebær eksploderer nu

hører du efter?


Overgangshymne

bevæger mig langsomt væk

til noget andet


Mettes haikudigt

Hormoner og angst

Nattesøvn brydes af sved

Kroppen gør oprør!


Tandhals´ bli´r længre

Hår på hagen bli´r længre

Sener bli´r korte


Øjne indtørrer

Og føles mærkelige

 glider tidligt i


Huden bliver slatten

Muskler og led bli´r stive

Skeden bli´r slatten


Maries haikudigt

Taknemmelighed  

At være i nuet her

Tid og sted er væk 

Udvalgte citater:

Galleri Svinestien er på mange måder et unikum blandt gallerier. Hjerteligt til lykke med de 10 år til Karen og Tyge og alle de uvurderlige hjælpere – det er en præstation, der lyser op i kulturlandskabet her på Midtfyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.