Presse: Officiel afsløring af Holger Danske med fredsduen

Pressemeddelelse:

Officiel afsløring af Danmarks nye statue

Holger Danske med fredsduen

            på FN’s internationale fredsdag

fredag d. 21. september kl. 17.00

Det sker på pladsen foran Galleri Svinestien, Rudmevej 80, 5750 Ringe

                              Holger Danske med fredsduen

Den nye statue er den slumrende folkehelt Holger Danske, der i denne store brydningstid vågner op til dåd. Det gør han i i menneskehedens og fredens tjeneste med et stærkt budskab i hånden.

Skulpturen er i sommer skabt af de to cubanske kunstnere, Arcadio Tomas Capote og Ruben Pena Balmaseda, som en tro kopi af den Holger Danske, der sidder i Kronborgs dybe kælder. De står også bag skulpturen af NFS Grundtvig, som nu kommer til at stå sammen med Holger Danske på Galleri Svinestien i Rudme. Skulpturen er af ren beton, mens sværdet og fredsduen er af rustfrit stål. Fredssymbolikken i statuen kan man finde i ordet ”fred”, skrevet med vikingetidens runeskrift, samt fredsduen, som den nu vågne Holger Danske løfter i højre hånd, mens han samtidig lægger sværdet fra sig.

Sagnet om Holger Danske fortæller om en kristen dansk kongesøn der mod at Danmark kunne forblive i fred, blev givet som gidsel til den frankiske kejser Karl den Stores hær. Vi er tilbage i vikingetiden omkring år 800, og Holgers far var en af de første, der blev kristnede i Danmark, og han ændrede derfor navn fra kong Gøttrik til kong Gudfred. Holger voksede op og blev en stor og uovervindelig kriger i Karl den Stores hær. Senere rejste han til Østen og stiftede der et nyt rige baseret på fredelige kristne værdier. Sagnet fortæller videre, at Holger på et tidspunkt kom tilbage til Danmark og har sat sig til at sove med lovning om, at han en dag vil vågne op til dåd, når Danmark kommer i nød.

                                 Fredsduen i Holger Danskes hånd

Hvorfor dukker Holger Danske så op med en fredsdue i en lille landsby som Rudme – nu?

Danmark og verden er på vej ind i en større og større krise. Samfundets hidtil stabile strukturer ser ud til at vakle og skaber ufred og frygt. Samtalen er ved at forstumme. Det demokratiske sindelag svinder ind. Tilliden skrumper. Utrygheden stiger. Ufreden ulmer. Tiden er inde til at kalde på vores gamle helt. Men han kommer ikke med våben i hånd. Han kommer med fred. Hvis der ikke er fred mellem mennesker, er alt andet lige meget. Og freden skabes ikke af nationer og store magtfulde mænd. Den skabes mellem mennesker i de lokalsamfund, hvor vi lever. Derfor vågner han i en lille landsby på Midtfyn. Det er fra de små trygge lokalsamfund, at freden skal sprede sig og verden igen skal blive til at leve i.

Holger Danske med fredsduen afsløres af Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg Midtfyn Kommune sammen med den lokale ridder af Dannebrog, Jørgen Krebs. Der vil være tale af initiativtageren bag statuen, Tyge Mortensen, der fortæller om baggrunden for Holger Danske. Ligeledes er der musik og sange, efterfulgt af gratis samspisning med en solid omgang skipperlabskovs. Der vil efter afsløringen også blive åbnet op for samtaler om hvordan vores nærdemokrati kan styrkes med idéer for landsbyernes fremtid.

Spørgsmål rettes til Tyge Mortensen, 60915845 // tyge@kreativproces.dk

———————————————————-

Omtale i

Midtfynsposten https://www.midtfynsposten.dk/midtfynsposten/Holger-Danske-statue-med-fredsdue-afsloeres-paa-FNs-fredsdag/artikel/365473 

Fyens Stiftstidende https://www.fyens.dk/faaborg-midtfyn/Holger-Danske-statue-med-fredsdue-afsloeres-paa-FNs-fredsdag/artikel/3284862

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.