De så, jeg var Holger Danske

… og ingen formummet skælm.

Men den nye statue af Holger Danske var nu alligevel en formummet skælm – i hvert fald for en stund. Det vil sige lige indtil han af Faaborg Midtfyn Kommunes borgmester Hans Stavnsager og den lokale ridder af Dannebrog Jørgen Krebs fik ridderlig hjælp til at afsløre sin ridderhjelm. De to herrer kom på en større (omvandrings)opgave midt i den ruskende storm med navnet Knud, for de skulle først afvikle et langt tykt reb, som skulpturen og den flyvske plastoverdækning var viklet ind i.

De gik med godt humør hele fire vandringsrunder omkring Holger Danske-statuen, mens alle sang med på B.S. Ingemanns kendte sang fra 1837 med titlen Holger Danskes Mærke:

I alle de riger og lande,
hvorhen jeg i verden fo’r,
jeg fægted med åben pande
for, hvad jeg for alvor tror.

En ørn var mit hjelmemærke,
på brynjen stod korsets tegn,
på skjold bar jeg løverne stærke
i hjerternes milde hegn.

Når mænd jeg kasted min handske,
opslog jeg min ridderhjelm,
de så, jeg var Holger Danske
og ingen formummet skælm.

Vil dansken i verden fægte,
men dølger åsyn og navn,
jeg ved, hans ånd er ej ægte,
jeg tager ham ej i favn.

Da den formummede Holger så endelig var viklet helt ud af plast og tovværk og afsløret som statuen af Holger Danske med en smuk fredsdue i højre hånd, lød der et nærmest kollektivt ”Wau!” fra tilskuerne. Det er en virkelig flot skulptur, og ingen er i tvivl om, at det er helteskikkelsen Holger Danske, der sidder her.

De to cubanske kunstnere bag statuen, som desværre ikke kunne være med, og som ofte blot kaldes Ruben og Arcadio, er og bliver imponerende kunstnere. Lad mig også nævne, at Ruben, som er portræt- og detaljeperfektionisten, oprindeligt var professor i skulptur på Cubas Kunstakademi, hvor han i sin tid mødte Arcadio som elev, og hvorfra de startede deres mangeårige samarbejde, der bl.a. har efterladt et klart kunstnerisk spor – ikke mindst i Rudme. Her på siden kommer der senere et indlæg om, hvordan de to skabte Holger.

Initiativtageren Tyge Mortensen talte først om hele idéen bag skulpturen og om overvejelserne om fred i verden, samt hvordan de to kunstnere skabte den i løbet af juli måned på det sted, hvor den nu står foran Galleri Svinestien.

Derefter talte borgmester Hans Stavnager efterfulgt af den lokale ridder af Dannebrog Jørgen Krebs. Tyge fik det hele optaget, og filmen kan nu ses i en meget uredigeret version på nettet ved at klikke HER..

Jeg vil lade dagens billeder sige det meste herefter.

Michael Due fik også fortalt lidt om Rudme Friskoles 160 års jubilæum, som fejres nu på lørdag den. 29. september, og han gav samtidig borgmesteren et lille praj om skolens mange planer fremover.

Hans Stavnsager og Jørgen Krebs nåede også at beundre de fine udstillede ting fra Kværndrup Husflidsforening, som p.t. kan ses inde i galleriet.

Til sidst skipperlabskovs ad libitum,

—————————————————–

På forsiden og side 8 i nyhedsbrevet Aldrig mere krig:

http://aldrigmerekrig.dk/nybreve/AMK_Nyhedsbrev_2018-09.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.