Pejacs COVID-19-gave til sundhedspersonalet

Jeg har tidligere skrevet om den spanske kunstner og street artist Pejac her på bloggen. Linket til den artikel kan ses blandt de tre billedlink nederst på denne side, som henviser til andre blogindlæg. Han er en spændende og dybsindig kunstner, som man kan se på hans egen side www.pejac.es  

Caress

Pejac har som mange andre kunstnere (bl.a. Banksy) i år skabt kunstværker, der skildrer samfundets krise i kampen mod denne hidtil ukendte og meget farlige virus. Pejacs positive og eftertænksomme serie med 3 værker, som han kalder Strength, kan ses på hospitalet i Santander i Spanien. Projektets idé er en taknemmelighedsgestus over for sundhedspersonalet generelt og især her under coronakrisen.   

Værket Caress (kærtegn) viser to silhuetter af en patient og en læge, som ses side om side på muren med 2 meters afstand og med hænderne rakt mod hinanden, og på jorden ses deres lange farvestrålende skygger i et smukt billede af Monet-åkandeblade og -blomster på vand. Bemærk, at på skyggerne er der ingen afstand er mellem hænderne.  

Overcoming

Pejac fik børn med kræft til at hjælpe med at male værket Overcoming (overvinde), hvori en silhuet af et barn på en rullestol genskaber Van Goghs smukke sommermaleri ”Hvedemark med cypresser”, hvor børnene gjorde grundarbejdet med utallige håndaftryk af deres hænder i forskellige farver.

Van Goghs originale billede kan ses her: https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436535

Social Distancing

Det tredje værk, der er helt i sort, hedder Social Distancing (hold afstand), og det viser en menneskemængde, der søger at flygte væk fra en dyb og farlig kløft i samfundets struktur, hvor overlevelse kun kan sikres ved at holde afstand.

På afstand synes værket ret kedeligt, men går man tættere på ses de mange menneskelige fortællinger og skæbner, som Pejac her skildrer. Der er både menneskers indbyrdes afhængighed af hinanden og den nye erkendelse af, at afstand mellem mennesker næsten naturstridigt pludselig er blevet et grundvilkår for vores overlevelse, i hvert fald så længe vi skal leve med COVID-19.

Til sidst ses her Pejacs egen video om skabelsesprocessen, der ligger bag COVID-19-serien Strength:

 


Endelig Banksys billede, som også er en inderlig tak til sundhedspersonalet:

Kender nogen til en dansk kunstner, der har arbejdet med en lignende tak til vores hårdt pressede læger og sygeplejersker? Det vil jeg gerne skrive om her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.