Sys Hindsbos kunst

En solrig julidag havde jeg aftalt at møde Sys Hindsbo i hendes smukke atelier ved Fjellebro her i Rudme. Da jeg trådte ind i atelieret, fik jeg straks øje på hendes nye marmorridsning Ung pige formaner lille bjørn til Rudme Friskole foran atelierets vinduesside, og jeg blev helt paf, for kunstværket var slet ikke, som jeg havde forventet – dvs. sammenlignet med næsten alle Sys Hindsbos andre værker. Det var et muntert og venligt billede, en dejlig illustration af en dyrefabel for børn og voksne, som mindede mig en del om den engelske børnebogsillustrator Beatrix Potters streg og om et trygt børneunivers, hvor dyr og mennesker taler sammen.

Nu på søndag den 10. september kl. 13.00 afsløres dette glade kunstværk, som er skabt med stor kærlighed til børn, til dyr og til Rudme Friskole. Alle, der færdes på Rudmevej, kan fremover glæde sig over, at Sys Hindsbo nu har sat et smukt og varigt præg på den landsby, hvor hun i over 30 år har været en meget vigtig del af kunstnerkredsen.

Det er vidunderligt, at Statens Kunstfond har afsat 50.000 kr. til at skænke Rudme og Rudme Friskole dette kunstværk i det offentlige rum i den landsby, hvor hun bor

———–

Jeg vil ikke sige mere om skolens kunstværk her og nu, men i stedet vende mig mod Sys Hindsbos mere sædvanlige og genkendelige stil, som har fulgt hende siden ungdommen og hendes uddannelse som grafiker og billedhugger på Kunstakademiet i København.  Det er også den stil, der ses på de øvrige værker i atelieret – deriblandt det enormt store skitseforslag, hun p.t. er i gang med til Statsministeriet – det fylder det meste af den store væg.

Et scenarie, der går igen i mange af Sys Hindsbos værker, er to mennesker, som regel mænd, hvor den ene enten støtter eller bærer den anden. Skikkelserne er altid muskuløse, alligevel er den ene svag og afhængig af den andens styrke – som i de to blyantstegninger herover.  Det får mig altid til at tænke på det engelske udtryk my brother’s keeper. Det oversættes som regel med ”min broders vogter” – men det betyder snarere den, som passer på / sørger godt for / holder øje med min bror – eller rettere min næste! Et medmenneskeligt ansvar.

Denne marmorridsning med titlen Optegnelser rummer mange af de typiske elementer i Sys Hindsbos værker – magtfulde eller hjælpeløse mennesker, en komposition med et ikke umiddelbart gennemskueligt indbyrdes forhold, og der er hunde eller andre dyr.  Der er en historie, men det er op til beskueren at tolke den.

Det store værk Den gule hyæne og lammet, som bl.a. har været udstillet på Brandts Klædefabrik, er et kunstværk, der kun passer ind i et virkelig stort lokale. Det genkendes straks som et klassisk værk af Sys Hindsbo.  Den gule hyæne nederst til venstre, som er interesseret i det blide lam, tiltrækker øjet, men fungerer umiddelbart også som det punkt, hvorfra beskueren begynder at ’læse’ sin egen videre fortolkning af værkets mange skikkelser, som hver især er optaget af deres eget. Læs mere om værket ved at klikke HER.

Det er ofte sagt, at Hindsbos værker udtrykker smerte og mørke – menneskets dystre side. Ja, værkerne er foruroligende, men mærkeligt nok ikke på en ubehagelig måde – man genkender dem som drømme og hændelser fra underbevidstheden.  De sætter tanker i gang i den enkelte – ét at kunstens fornemste formål.

Kunst er en fantastisk givende terapiform, og Sys Hindsbo er glad, mens hun maler og tegner, hvor hun samtidig løser op for knuderne i sit eget og verdens univers.  Når beskueren først læser dem som budskaber, taler værkerne ikke længere kun om mørke og dysterhed (selv om sort og grå er fremherskende), men også om afklaring, forståelse, medlidenhed, medmenneskelighed. Alle mennesker har noget mørkt i sit indre, et universelt dilemma. og en higen efter at forstå  – derfor kan vi nikke genkendende til Sys Hindsbos værker.

Denne radering hedder Den angste ulv. Jeg spurgte Sys, om det var en bestemt hund eller hunderace, hun skildrer i sine billeder, da mange af dem ligner hinanden. Nej, det er det ikke, men det er en blanding mellem en hund og en ulv, svarede hun.  At vide det giver ’(ulve)hundene’ en interessant dimension, for vi ved jo, at hunden nedstammer fra ulven, og der findes et væld af myter og associationer, som bevidst eller ubevidst forbindes med begge dyr.  Tolkningen er op til beskueren.

Mand danser for hund

Nadver med hyæne

Jeg spurgte Sys om betydningen af hyænen, som også ses i flere af hendes billeder. Hun svarede, at hun ser hyænen som et misforstået dyr, der i virkeligheden er langt bedre end sit rygte.  Læser man denne historie fra Etiopien, er der bestemt noget om snakken, og som det gamle ord siger: Sku ikke hunden på hårene!

Bag Sys Hindsbos idylliske bondehus er der en stor klynge skræppeplanter, og skræpperne indgår også i mange af hendes værker, for hun holder så meget af dem. Jeg gætter på, hun også har læst H.C. Andersens eventyr Den lykkelige familie, hvor sneglene lever lykkeligt i herregårdens skræppeskov, der blev plantet netop for deres skyld. Lad mig afsløre, at denne gang er det ikke skræppeblade, men én af sneglene fra skræppeskoven, som er smuttet med ind i Rudme Friskoles nye marmorridsning.

Mand bærer okse

Sys fortalte, at hun altid først og fremmest er billedhugger – også når hun tegner og maler. Det vil sige, at hun altid opfatter, tegner og maler figurer som tredimensionelle, rumlige, håndgribelige, sanselige. Hun formgiver eller modellerer med streger og skygger.

 

Sys Hindsbo tegner og maler altid i et meget stort format – alt for stort til Galleri Svinestiens små lavloftede rum, men hun er alligevel en uundværlig del af alt det, der sker i og omkring galleriet, som hun holder godt øje med. Det gør hun, uanset at galleriet arbejder med kunsten ’helt nede i jordhøjde’, hvor alle kan være med – også de helt små kunstnere i Børnebilledskolen, og uanset at hun har haft og stadig har store stillinger inden for dansk kunstliv . Hendes hjerte vil altid banke for kunsten i Rudme, og det gør rudmeboerne glade og stolte.

Nu kan byen tilmed fremvise ét af dine smukke værker

i det offentlige rum

– en kærlig gave til børnene og byen!

Tak, Sys!

Link vedrørende Sys Hindsbo:

Artikel af Pia Tafdrup http://www.fyens.dk/Kronik/Dronning-uden-krone/artikel/760656

http://www.kunstonline.dk/profil/sys_hindsbo.php

http://www.clausenskunsthandel.dk/kunstnere/sys-hindsbo

TV2/Fyn video:

https://www.tv2fyn.dk/10-kunstnere/10-kunstnere-sys-hindsbo

Nyt: Fyens Stiftstidende.

Omtale i Midtfynsposten på side 1 og 4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.