Benådning: Rytterstatuen får 1 år mere

Et af de smukkeste billeder af Rudmes egen Rytterstatue – taget af Tyge Mortensen

RAFFE, som er billedhugger Lars Abrahamsens kælenavn til Rytterstatuen, får nu lov til at knejse i landskabet bag Galleri Svinestien i 1 år mere. Det vil sige ud over dogmereglen om, at den efter 365 dage skal afbrændes efter solnedgang, hvis ellers vejret tillader det. Den præcise dato havde i så fald været den 9. august 2021, men den begivenhed er nu flyttet til år 2022.

Små fugle hviskede i mit øre, at mange i lokalområdet ville blive så inderligt kede af at skulle sige farvel til Rytterstatuen – Raffe. Ergo, måtte jeg stille det oprindelige idé-trekløver bag statuen, dvs. Lars Abrahamsen, Klaus Søndergaard og Tyge Mortensen, følgende spørgsmål:

Kan der gives dispensation fra en enkelt dogmeregel, så Rytterstatuen får 1 år mere?

Svaret kom prompte fra skaberen billedhugger Lars Abrahamsen:

“Jeg vil gerne være med til at give RAFFE et længere liv.

Sommerhilsner

Billedhugger Lars A”

Og Tyge fulgte hurtigt efter med gode og gennemtænkte argumenter:

“Der er flere faktorer, som taler for at give Rytterstatuen ét år mere – synes jeg.

– vi har ikke fået den publicity ud af den, som vi havde håbet på sidste år. Cononaen har gjort, at sammenkomster og udflugter har været på et minimum, dvs. få besøgende.

– vi skal have annonceret begivenheden i god tid og helst i den store nationale presse, – ellers fiser det bare ud i glemslen.

– den bliver smukkere og smukkere dag for dag.

– rygtet om ‘Hesten i Rudme’ er først nu her til sommer begyndt at blive kendt i nærområdet, dvs. cykelryttere, forbipasserende bilister m.m. kører langsomt og vender hovedet for at få et glimt af den, når de passerer. Det må gerne blive sådan, at ‘turister’ fra fjernere egne kører langt bare for at se den.

– Rytterstatuen har givet Rudme det vartegn (og narrativ), som vi har manglet, og som hverken Guitarmanden, Grundtvig, Holger Danske, Byens Rum eller andre statuer har kunnet give. Den er spektakulær, smuk, dragende, lokal, en god historie og en køretur værd, hvis vi målrettet får gjort pladsen og Galleri Svinestien til et besøgs-, cafe- og madpakkested, vil den kunne få en ‘Lille Havfrue-effekt’ på ikke bare Rudme, men også Fyn.

 Hvis vi kan give Rytterstatuen et år mere foreslår jeg for fremtiden – dvs. i første omgang næste sommer – at skabergruppen mødes i forsommeren og aftaler hestens eksistensberettigelse.”

Som den sidste greb Klaus Søndergaard også selv griflen og pennede højtideligt følgende epistel:

“Kære alle

Jeg er jo en killer boy og ville foretrække, at hesten blev til aske, jo før jo bedre. Havfrue-effekt eller ej.  Men da min flammekaster i øjeblikket er rettet mod “Sven Dalsgaard fra Randers” er gassen temmelig tynd til en destruktion af en Rytterstatue i Rudme. 

Den må fjernes! –  men et år mere i Rudmefolden er vel en nødvendighed for berømmelsens liderlighed. Om det er en nar eller et stativ, der står og vrinsker i marken, er mig et fedt, men fedt at stolper kan skabe glæde for svedige turister. Hvad gør vi da ikke for de fremmede. Lad bæstet få ét år mere i bedet, når nu gud eller ham skaberen selv udtrykker velvilje til et forlænget liv.

Håber I lever op til målet, the final burn. August 2022.

Savner jer.

Kh Klaus” 

Oplægget. Billedhugger Lars Abrahamsens model

Så her kun 6 dage før den 9. august 2021 kan alle de urolige og søvnløse sjæle i Rudme lokalområde heldigvis igen trække vejret og ånde lettede op til én af landsbylivets små lokale glæder – i det mindste i 1 år mere. 😊

Det er da værd at fejre.

Raffe optrådte tilmed i et computerspil

https://www.tv2fyn.dk/faaborg-midtfyn/ingen-adgang-kvinder-bygger-en-seks-meter-hoej-statue-paa-en-weekend

Tilføjelse om Sven Dalsgaard fra Randers, som kan ses på Randers Teater til 11. september.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.