Der er noget ganske særligt ved træ!

Et smukt naturmateriale, der er en fryd for øjet og ren sanselig glæde at lade hånden løbe henover, efter det er smukt forarbejdet af trædrejerfolket.

Dette folkefærd fra Kværndrup Husflidsforening poppede som lovet op i Galleri Svinestien fredag den 8. september under en strålende blå sensommerhimmel.

Se billedserien herover.

De præsenterede et imponerende væld af smukt drejede ting i træ – fade, skåle, krukker, pynteting og meget mere i vidt forskellige størrelser og træsorter. Tingene talte deres eget tydelige sprog – se, vi er skabt med omhu, omtanke og kærlighed. Ikke noget med masseproduktion, men godt solidt håndværk og gammeldags husflid – håndens og glædens stolte arbejde.    

Trædrejningens kunst blev demonstreret på en opstillet drejebænk på pladsen, hvor der også blev stillet mange spørgsmål. Johannes Andreasen fra husflidsforeningen talte og beskrev glæderne og nogle af finesserne ved denne særlige hobby. Foreningen holder til i Ryslinge, hvor de holder åbent to aftener om ugen, så de arbejdssøgende også kan nå at være med. De har endda plads til flere. 😊

Tyge Mortensen sagde også nogle ord, som han så ofte gør. – Han havde vendt og drejet mange af tingene og undret sig over, hvordan nogle at tingene i det hele taget kunne drejes.  Han tog ’hatten af’ for dette gamle håndværk.

De mange spændende ting blev flittigt studeret, og der var også en del, der kunne købes – smukke træting, glaskunst, maleriske fotografier med mere. Der var mange rigtig gode gaveidéer.

Ordbogen definerer håndværket at dreje som at ”fremstille en genstand af metal, træ el.lign. ved at bearbejde materialet med et fastspændt skærende værktøj, mens det med stor fart drejer omkring sin egen akse på en drejebænk.” Det lyder en anelse indviklet, men forstås hurtigt ved selvsyn. 😊

.

De første træfade og -skåle i mellemgangen.

Kl. 5 om eftermiddagen kastede sensommersolen sine lange stråler direkte ind i galleriet på en måde, vi sjældent ser – sollyset kærtegnede tingene af træ. Så smukt!

.

Til sidst blev der serveret suppe fra to kæmpegryder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.