Læs den faste klumme med titlen Pral af din by, som udkommer i Midtfynsposten onsdag den 10. april. – Det er Rudme lokalområdes tur i denne uge:

Historien om den fortryllede landsby
Af Marianne Ajana & Maike Pedersen
Ethvert lokalområdes historie er præget af de mennesker, der bor der og har boet der i tidens løb. Siden 1980’erne har Rudme lokalområde tiltrukket usædvanligt mange kunstnere, og selv om mange af dem nu er flyttet eller borte, så præger de stadig ”den fortryllede landsby” – som Kristeligt Dagblad så malende netop har beskrevet området i en artikel om dansk billedkunsts grand old lady – grafiker, maler og billedhugger Sys Hindsbo – i forbindelse med hendes 80-års fødselsdag.
Den oprindelige gruppe af ivrige unge kunstnere og akademikere, som alle påvirkede hinanden, mens de boede her, talte – ud over Sys Hindsbo, som var den allerførste – bl.a. John Olsen, Svend Wiig Hansen, Hanne Skyum, Aja Marie Skyum, Stine Jeelsmark Ludvigsen, Lars Abrahamsen, Jeanie Jensen, Inge Engholm Gjesing og Bjarne Gjesing, Pia Tafdrup, Bo Hakon Jørgensen, Laust Strandby Nielsen, Anette Jersild, Klaus Ørntoft og Sanni Schmidt med flere.
–

.
En samlende person for hele kunstnergruppen var i begyndelsen ikke mindst kunsthistoriker Suzanne Ludvigsen, som var frue på Fjellebro Gods. Hun åbnede bl.a. op for, at mange af kunstnerne kunne bo i godsets forskellige udlejningsboliger.
Grobunden for det florerende kunstnerliv blev også gødet via det meget gamle musiske miljø på egnen, som siden midten af 1800-tallet har været en højborg for grundtvigianismen i Danmark, hvilket i dag især mærkes på den grundtvig-koldske Rudme Friskole. På pladsen foran friskolen, som kaldes Byens Rum, finder man i dag en smuk marmorridsning af Sys Hindsbo med titlen ”Ung pige formaner lille bjørn”, og ved siden af står billedhugger Lars Abrahamsens ”Kraniemuffe” – en metalskulptur, som byens nu landskendte vibrafonist Viktoria Søndergård har brugt som musikinstrument.
.
.
I år 2013 åbnede det hyggelige og utraditionelle Galleri Svinestien på Rudmevej 80, hvor det har medvirket til at genantænde de kreative og kunstneriske kræfter i dette midtfynske kulturlandskab. Galleriets egen kunstnergruppe, kaldet De Desperate, består p.t. af Karen Hedegaard Mortensen, Mette Holde, Helene Mondrup, Jette Rubæk, Marie Nevers, Søren Ingemann Petersen og Anne Baltzer Petersen samt keramiker Vibeke Lykke, der også underviser Børnebilledskolen.
Næste generation af landsbyens helt unge kunstnere uddanner sig for tiden på kunstakademier og konservatorier rundt om i landet, og vi glæder os til at byde dem velkommen hjem til Galleri Svinestien og Rudme Festivalen.
Udadtil kan området virke ’som så mange andre’, men vi kan godt tillade os at prale med vores kulturliv i den fortryllede landsby.
.

.

PRESSE:
Midtfynsposten side 10:
https://midtfynsposten.e-pages.pub/titles/midtfynsposten/2274/publications/743/pages/10 .