Sommeren er her omsider, og ’små fugle har kvidret i mit øre’, at Sys Hindsbo er i gang med et nyt kæmpestort kunstværk til Svendborgs nye Domhus. Det måtte jeg se!
Sys viste med glæde frem i det store lyse atelier, hvor solen stod lige ind på det nye kæmpestore maleri, som var så stort, at lærredet måtte deles i to lige store dele, der til sidst skal samles til ét. Kun den ene halvdel er allerede nu hæftet op på blindramme, men man får et udmærket indtryk af det nye storværk i klassisk Sys Hindsbo-stil. Nogle mindre detaljer mangler stadig, såsom en sko og et ben, hvor Sys tænker og tumler videre i sin typiske indre dialog med billedet, mens hun arbejder frem mod det punkt, hvor værket fortæller hende, at nu er det der. Nu er det færdigt! Træd tilbage. Sådan skal det være!
Hun har arbejdet på det i ca. 1 år.
Jeg har tidligere skrevet en del om Sys Hindsbos kunst på denne blog, og de artikler kan alle (gen)findes ved at klikke ind på feltet Kategori og dernæst navnet Sys Hindsbo på rullemenuen.
Kender man Sys Hindsbos særegne stil, kan man på lang afstand straks genkende hendes hånd i dette værk med de karakteristiske særtræk i hendes kunst:
- Kraftige menneskeskikkelser fanget i dramatiske eller finurlige situationer, der skal få beskueren til selv at fabulere en fortælling ind i billedet.
- Himstregimser – mange aldeles uforklarlige.
- Bestemte dyr optræder i mange af Sys Hindsbos billeder. Her hunde, lille bjørn, fugl og kat.
- Rekvisitter, såsom podier, stativer, borde, skræppeblade, grene osv.
- Blikfang – ofte noget lysende gult imod de øvrige sorte, grå og hvide nuancer.
Der er på dette billede som altid nogle af skikkelserne, som bærer på og tager sig af andre personer, der enten er hjælpeløse eller sårede, såsom manden bagest til højre, der i et klæde bæres af to andre.
Der er masser af himstregimser, bl.a. en meget mærkelig kanon, hvor en stråle af guld markerer kuglens bane. Og der er mænd med tornystre og ting spændt fast på ryggen. Forrest ses en gren med blade af guld og en iøjnespringende gul kat.
Retsvæsnet er symboliseret med retfærdighedsgudinden Justitias balancevægt på en skranke, hvor en sammenkrummet mandsperson tilsyneladende snubler over vægtskålene og er på nippet til at vælte direkte fremover lige foran den besynderlige kanon.
En mand i midten holder en lille fugl op i sin løftede venstre hånd, mens han med højre hånd hælder guld fra en sort spand ned på gulvet ved siden af en guldspade.
Hvad sker der lige?
Det bestemmer beskueren.
Relationer mellem mennesker, menneskets magt og afmagt, menneskeskabte ting versus naturen. Alt kan ske!
Apropos naturen, så bor Sys Hindsbo og hendes mand Karsten omgivet af en vidunderlig gammel have, der ligger lige op til det flotte parkområde øst for Fjellebro Gods, som de kan nyde udsynet til over en bræmme af frodige skræppeplanter bag deres hyggelige bindingsværkshus.
En tanke om “I og omkring Sys Hindsbos atelier”