Galleri Svinestiens årskavalkade 2021

En lettere forsinket årskavalkade, men bedre sent end aldrig. 😊

2021 blev atter ét år i Coronaens tegn, selv om vi kortvarigt nåede at føle os som frie fugle i sommermånederne, hvor vi igen vovede at ses og give hinanden nogle af de længe savnede knus. Optimismen slog en ny kolbøtte i november og december med ankomsten af Omikron – det 15. bogstav i det græske alfabet, hentet fra det fønikiske bogstav ayn, som i øvrigt betyder ’øje’. Okay, det var et sidespring. 😊

I dag er Deltas arvtager Omikron kendt som den nye supersmitsomme og heldigvis efter sigende mildere virusmutation, der ikke desto mindre får de daglige smittetal til at ligne en højdespringende luftakrobat. Højt at flyve, dybt at falde, eller, for at citere Isaac Newton: What goes up must come down. Lige nu er spørgsmålet så, hvornår tyngdekraften begynder at påvirke Omikron og pandemien i det hele taget. Forhåbentlig bliver det spørgsmål afklaret i 2022.

For de mistroiske kan jeg oplyse, at dette anagram siges at være et ’bevis’ for, at Omicron er ”fake”, eftersom ordet ”moronic” betyder idiotisk. Suk hjerte…! Selv guderne kæmper forgæves!

Spøg til side! Som i 2020 lagde pandemien begrænsninger på Galleri Svinestiens aktiviteter, så selv om galleriet havde 10-års jubilæum, blev det kun til to udstillinger i den sædvanlige Galleri Svinestien-form – nemlig Hanne & Aja Skyums udstilling og i september omsider jubilæumsudstillingen.  

Kun to udstillinger i årets løb betød dog ikke, at kunsten og kulturen ikke stortrivedes både i og omkring galleriet, så her følger en liste med nogle af de vigtigste punkter:

Syng Natten Ind – Tyge med Søren Gustav, Lars Emil og Anders

Tyge og de musikalske sønner arrangerede i foråret en lang række online sangaftner direkte hjemme fra stuen på Rudmevej 80 med titlen Syng Natten Ind. I maj og juni arrangerede de Sangaften på Midtfyn med vaskeægte fællessang både i galleriet og online.

I juni besøgte jeg Sys Hindsbo i hendes atelier, især for at få et indtryk af hendes imponerende kæmpestore kunstværk til det nybyggede Svendborg Domhus. Maleriet er siden blevet færdigt og kommet på plads på den væg, hvor det var tiltænkt.

Også i juni blev billedhugger Lars Abrahamsens nye skulptur med titlen Kraniemuffe eller Snublekyse, som Albani Fonden støttede, med stort fremmøde og fuld fanfare afsløret i Byens Rum foran Rudme Friskole.

Aja Skyum
Hanne Skyum
Karstens Antik

Årets første fernisering var i strålende sol i juli måned med Hanne & Aja Skyums smukke udstilling Fugle og træer og det ind imellem, samtidig blev der inviteret indenfor i Karstens Antik.

Karen Hedegaard Mortensens bog

I juli udkom desuden Karen Hedegaard Mortensens længe ventede, store fine bog Sov på min arm. Den store bog om samsovning i praksis. Karen har også tegnet de fleste af bogens meget smukke illustrationer. Det er den ideelle boggave til alle unge og kommende familier – et praktisk værk, der kan hjælpe med at skabe mere harmoniske børn i nutidens stressede hverdag.

De unge slider i arbejdslejren

I juli var der også arbejdslejr med 55 unge ved Skurvognen bag galleriet, som jo er det historiske sted, hvor idéen til Rudme Festival i sin tid blev til. De unge har nu gjort Skurvognen til en officiel forening med mange store planer for fremtiden.

Rytterstatuen, Raffe, Hesten – kært barn mange navne

I august måned var det egentlig planen, at den nu berømte Rytterstatue, Raffe eller Hesten, som forrige år blev skabt på en weekend af et hårdt arbejdende mandehold ud fra billedhugger Lars Abrahamsens fine model, skulle afbrændes i fuldstændig stilhed efter solnedgang ca. 1 år senere. Ifølge skuespiller Klaus Søndergårds sidste hemmeligholdte dogmeregler. Flere ’små fugle’ var dog i mellemtiden blevet så glade for ’vores’ usædvanlige 6 meter høje kunstværk, at de opsendte en bøn, om at de meget gerne ville beholde den høje ganger længere end blot ét år. Sagen blev forelagt de tre dogme- og projektledere: Lars, Tyge og Klaus.  Med to stemmer mod én bøjede den tredje sig også, så Raffe stadig knejser sejrrigt på marken lige bag galleriet.

Galleriet Svinestiens 10-års jubilæum blev fejret den 10. oktober med udstilling af den lokale kunstnergruppe Desperate Housewives og vores gadekunstner Søren Ingemann Petersen. Det foregik i den lille sal, kornkammeret og vognportrummet, mens man i den store sal kunne se de mange flotte udstillingsplakater, som Jakob Bonde-Hansen havde genoptrykt. De Desperate oplæste egne haikudigte under ferniseringen. Søren Ingemanns syndigt pirrende peepshow var noget helt andet end tidligere set og til stor morskab. Mette Holde og Søren Ingemann holdt jubilæumstaler.    

Galleri Svinestien er så meget mere end et galleri…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.